środa, 25 maja 2011

ciasto jaglane pyszne i zdrowe forever

znowu o gotowaniu, a raczej o pieczeniu, dla wielbicieli jaglaka i nie tylko :D
jak ja lubię piec!!!! niestety to ma fatalne skutki dla mojej talii, bo jak wpadnę w trans to co 1-2 dni piekę coś słodkiego
w sumie to ciasto nie jest jakieś mega słodkie, no ale jest
przepis samiwiecieskąd (powinnam dostawać jakieś drobne za reklamę :D)
podam nieco przeze mnie zmodyfikowaną wersję przepisu

ciasto jaglane

1 szkl ugotowanej kaszy jaglanej
3 1/2 szkl maki (u mnie graham)
1 ł proszku do pieczenia
2 ł sody
3/4 ł soli
1/3 szkl cukru
1/2 szkl vegan margaryny
1 duże jabłko starkowane
1 1/4 szkl mleka (u mnie owies z proszku)
1 1/2 ł octu jabłkowego

ocet wymieszać z mlekiem i odstawić na chwilkę, suche składniki, kaszę i olej wyrobić razem, dodać mleko, wymieszać, ciapnąć do formy, piec 45-50 min w 170 stopniach
to w sumie nie jest ciasto, ale taki jakby chlebek, długo zachowuje świeżość i jest przepyszny

2 komentarze:

  1. wypróbuje ale powiedz ł to łyżka czy łyżeczka?

    OdpowiedzUsuń
  2. łyżeczka :) smacznego!

    OdpowiedzUsuń