wtorek, 31 maja 2011

pyszne bułeczki

bułeczki drożdżowe (24 szt)
z veganomicon ofc

1 - 1 1/2 szkl ciepłej wody
1 szkl mleka roslinnego
2 Ł vegan margaryny
5 dag drożdży
5 - 5 1/2 szkl mąki
2 ł cukru/słodu
2 1/4 ł soli
1 1/4 zimnych, przeciśniętych przez praskę ziemniaków

glazura:
1/3 szkl mleka roślinnego
1 1/2 skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
popping do posypania

margarynę zagotować z wodą, wystudzić
zrobić zaczyn z drożdży, cukru, kapki mąki i wody
w dużej misce wymieszać suche składniki z ziemniakami, dodać zaczyn, mleko i wyrobić ciasto w razie potrzeby dodając maki lub wody
odstawić na 1-2 godziny
przygotować glazurę - skrobię rozmieszać w zimnym mleku, zagotować i zostawić do wystygnięcia
no i teraz najlepsze
w oryginalnym przepisie nie lepili zwykłych bułeczek, tylko kręcili kulki wielkości orzecha i po trzy kulki wkładali do każdej wnęki w muffinkowej blasze
nie powiem, nawet się pokusiłam za pierwszym razem i zrobiłam tym sposobem, połowę, bo mam jedną blachę do muffin, wygląda to super, ale jednak bardziej czasochłonne, więc zazwyczaj robię tradycyjne w kształcie buły
po ułożeniu na na/w blasze smarować glazurą i posypać poppingiem, pozwolić im porosnąć jeszcze z pół godzinki
wstawić do nagrzanego na 200 stopni piekarnika na 25-30 min. ja piekłam w 180 stopniach, ale mój piekarnik dziwnie grzeje
są przepyszne, puszyste, ani trochę nie kamienne
normalnie jak ze sklepu, a z czekoladą vegan z rossmana to palce lizać, nie można przestać jeść

a na te mordercze upały i syna wstającego o 5.20 nie ma jak kawka na zimno
do litrowego słoja siup kawkę (rozpuszczalnik, inka, zaparzona przecedzona zwykła), mleko sojowe, cukier jak się lubi, kilka kostek lodu
mocno wyszejkować aż się piana zrobi
szybko do kubeczka
niebo w gębie :D

2 komentarze: